header

Добре дошли в Нощта!

НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ – ПЛОВДИВ 2006
след огромния интерес към първото издание отново на

29 септември (петък)
от 18.00 вечерта до 03.00 сутринта

Разширена програма + град партньор Стара Загора.

В този нощен празник на изкуствата с популярен европейски формат галериите и музеите отварят свободно врати до малките часове след полунощ със специално подготвена програма. На 29 септември тази година паралелно в Пловдив и Стара Загора ще ще се включат 45 музея и галерии, организирали в пространствата си ексклузивни изложби, класически, фолклорни и джаз концерти, DJ партита, театрални представления, филмови и арт-видео прожекции, пърформанси, демонстрации на художестевни техники, дискусии, уъркшопове, премиери на книги и импровизирани арт-събития. В Нощта няма задължителен маршрут, а посетителите избират интересното за тях по предварително напечатана програма-пътеводител. Всички са поканени да научат нещо ново, да открият нещо свое, да се забавляват и участват в този изключителен празник, за който входът навсякъде е безплатен.
По покана на организаторите тази година част от музеите и галериите са подготвили Програма за деца (Малката Нощ), която ще се проведе между 18.00 и 20.00 часа, чиято цел е да привлече децата към заниманията с изкуство.

Програмата е отворена за инициативите на Приятелите на Нощта – книжарници, заведения, чуждестранни културни институции и др., които ще се включат със своя атрактивна програма, привлечени от атмосферата на “Нощта на музеите и галериите”.

За улеснение на придвижването по локациите на “Нощта” в късните часове са осигурени таксита, превозващи на преференциални цени, а за превръщането й в истински купон на няколко места са разположени промоционални щандове на бира.

В цяла Европа “Нощта на музеите” – с нетрадиционния си атрактивен формат и наситеност на културни събития – се превъръща в емблема за градовете, в които се провежда, а посетители и туристи плануват отдалеч посещенията си. В Пловдив “Нощта” влиза в съпътстващата програма на “Есенния търговски панаир” и е едно от най-чаканите събития в “Есенния салон на изкуствата”, а по инициатива на организаторите влиза като акцент за първи път и в дните на Стара Загора.
“Нощ на музеите и галериите” влиза в рамките на “Европейски дни на наследството '06”

 

Спонсори Община Пловдив Община Стара Загора Tuborg Международен панаир Пловдив КЦМ АД Интерлийз Си Банк ПТ Ходинг АД Сити Газ България Програмата НетИнфо БГ Дневник Нова Телевизия Капитал Light Списание 1 Списание Лик Радио Пловдив БГ Радио Радио 1