logo24 СЕПТ.
МУЗЕИ И ГАЛЕРИИ +

25 СЕПТ.
КУЛТ. И КЛУБ +

24 + 25 СЕПТ.
ГРАДСКА СРЕДА +

36 ЧАСА КОНКУРС
СУВЕНИРИ
ПРЕСЦЕНТЪР

BLOG

FACEBOOK
TWITTER
YOUTUBE

архив

night of museum and gallery

 

На 24 и 25 септември 2010 се проведе шестото издание на Нощта на музеите и галериите в Пловдив. За първи път поради големия интерес и наситения афиш програмата беше организирана в две вечери. Включиха се 61 участника на общо 61 локации за двата дни.

Тази година посетителите са приблизително 40 000 човека: 25 000 за 24 септември (по данни на музеите и галериите) и 15 000 за 25 септември (по данни на участниците).

По време на Нощ на музеите и галериите – Пловдив 2010 Агенция Скала по покана на Фондация Отворени Изкуства за първи път статистическо проучване, него както и снимки за събититето може да изгелите от Прес секцията на този сайт.

Очакваме Ви през 2011 на 16 и 17 септември в Пловдив!

---

Свалете
ИНФОРМАЦИОНЕН КАТАЛОГ НА НОЩТА

--

За шести пореден път в Пловдив ще се проведе вече традиционната Нощ на музеите и галериите. Поради големия интерес и наситения афиш, тази година програмата е организирана в две вечери24 и 25 септември (петък и събота), а събитията започват в 19:00 ч. и приключват в 1:00 след полунощ.

 

Жителите и гостите на Пловдив ще могат да избират между три основни програми: Музеи и галерии (на 24 септември), Култ. и клуб (на 25 септември) – с участието на културни институти, книжарници, неформални арт пространства и клубове, и Събития в градска среда (24 и 25 септември). И трите програми са едновременно сериозни и забавни, образователни и любопитни. Ако искате да дойдете с деца, вашият ден е 25-и септември, когато ще се проведе Малката Нощ – с програма за най-малките (11.00 – 19.00 ч.).

 

В последните няколко години Нощта на музеите и галериите в Пловдив се превърна в едно от най-мащабните културни събития в България, в емблема на региона и страната. Следвайки световната традиция, пловдивската Нощ активира местната артистична общност и провокира галеристи, музейни директори и артисти да представят работата си по най-интересния и атрактивен начин. В програмата са включени специално организирани изложби, програми за възрастни и деца, интерактивни пърформанси, срещи с художници, живи градски случки, концерти, прожекции и уъркшопове в достъпен за широката публика формат.

 

Тази година афишът включва близо 20 часа културна продукция, която ще бъде представена в продължение на две нощи на 58 места.  

 

Новата визуална концепция на Нощта на галериите и музеите е изработена от Постстудио за визуална култура и е вдъхновена от типографията. Акцентът в цялостната комуникация на фестивала е върху индивидуалните програми и събития на участниците, като най-важните от тях ще бъдат представяни ежедневнo в блога на Нощта след средата на м. август и в сайта за видео обмен YouTube.

 

Студенти в областта на хуманитарните науки и културния мениджмънт от различни университети в страната ще имат възможност да придобият практически умения в специалната Стажантска програма на Нощта, която вече работи в подкрепа на организаторите.

 

Нощта на музеите и галериите Пловдив – 2010 се организира от Фондация “Отворени изкуства” със съдействието на Община Пловдив и подкрепата на Фондация “Америка за България” и “Виваком”.