logoМузеи и галерии +

Култура и клуб +

Град и публични пространства +

ПРЕСЦЕНТЪР

BLOG

НОЩ APPS
FACEBOOK
TWITTER
YOUTUBE
FLICKR

архив

night of museum and gallery

 

Посетете новият ни уебсайт: www.night.bg

 


Нощ на музеите и галериите 2012

Осмото издание на Нощ на музеите и галериите предстои през 2012 година. Програмите на събитието остават три – „Музеи и галерии“, „Култура и клуб“, „Град и публични пространства“, които ще се проведат на – 21 септември 2012 (петък). Очаквайте в най-скоро време обновена информация за новостите в Нощ 2012.

  Фондация Отворени Изкуства

 

 


 

НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ – ПЛОВДИВ 2011

17 СЕПТЕМВРИ / СЪБОТА

 

Изтеглете каталога на Нощта!


 

Тази година за 7-ми пореден път „Нощ на музеите и галериите” в Пловдив предлага едно наистина концентрирано изживяване. В един ден, на 17 септември, в рамките на 10 часа, повече от 50 места в града - музеи, галерии, книжарници, клубове, улици и паркове ще се превърнат в огромна арт сцена.

 

40 000 човека посетиха миналогодишната „Нощ на музеите и галериите”. Това я прави едно от най-мащабните културни събития на годината в България. Организирана от фондация „Отворени изкуства”, Нощта следва най-добрите образци на световната традиция, но в същото време е важен катализатор на културните процеси в града. С мисъл за разнообразната публика и специално за програмата са подготвени изложби, образователни програми за възрастни и деца, интерактивни пърформанси, срещи с художници, живи градски случки, концерти, прожекции и уъркшопове.

 

И тази година програмата на „Нощта на музеите и галериите” е разделена на три части: “Музеи и галерии” с традиционните участници, “Култура и клуб” с участието на културни институти, книжарници, неформални арт пространства и клубове и програма “Град и Публични пространства”, обхващаща целия град. И трите програми са отворени в съботния ден от 19:00 до 01:00 часа през нощта. Традиционно в програмата има отделено специално място за децата. За тяхната Малка Нощ” е подготвена забавна и образователна програма, която започва от 17:00 ч. и ще продължи до 20:00 ч. Публиката може да продължи Нощта в Тютюневия склад на ул. „Иван Вазов”, където до утрото на 18 септември ще се вихри официалното aфтърпарти

 

Събитията в програмата са продуцирани основно от участващите културни институции. Своят принос за програмата на събитието Фондация Отворени Изкуства дава чрез две платформи: “Специални проекти Нощ” и “Отворена Покана Нощ”. 

 

Като нови участници за пръв път в 7-то издание на "Нощта на музеите и галериите" ще се включат и Регионалният Археологически музей,  Народната Библиотека „Иван Вазов“, Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" и ОУ ”В.и К. Тютюнджиян”, както и Fabric Bar на ул. „Отец Паисий“ № 31, локации в програмата са култовото Кино Космос и Братска Могила в Пловдив.


Тази година във вип-програмата, предхождаща събитието, има нов елемент, ориентиран към специализирана публика. Това е „Форум Колекционери”,  планиран да се превърне в ежегодно събитие, което да дава видимост на утвърдени частни и корпоративни колекционерски практики, да насочва и насърчава младите колекционери в съставяне и водене на колекция,  да създава комуникационна среда.

 

Визуалната концепция е поверена на  Постстудио - за визуална култура, което е разработило специален шрифт от букви - Буквите на Пловдив.  Те са инспирирани от уличните табели и графити, от списанията и надписите по улиците на града.

 

Пловдивчани и гостите на града, дошли специално за Нощта на музеите и галериите, ще бъдат упътвани от специално издадения каталог, програма с карта, графична улична маркировка, но могат да направят маршрута си в интернет на: www.gallery-night.info и чрез официалната медия на Нощта блога - www.gallery-night.info/blog.  Новост в комуникационната стратегия е  ipad, iphone и android приложение с цялата програма, което ще може да се изтегли безплатно. Eжедневно следете събитията на www.facebook.com/museum.night.plovdiv

 

Както всяка година и тази основен организатор на събитието е Фондация Отворени Изкуства в съорганизаторство с Община Пловдив и с подкрепата на Фондация Америка за България и Виваком