Локация 62
FLUCA – АВСТРИЙСКИ КУЛТУРЕН ПАВИЛИОН
Ул. Отец Паисий 38
виж карта
128
13, 14 и 15 Септемвриот 19:00 до 01:00
FLUCA представя Маркус Кротендорфер
/Изложба/
Откриване:
13 септември
19:00 до 20:00 часа

Проектът в Пловдив е създаден специално за пространството на FLUCA. След пътуванията си в Португалия, Франция и Испания Кротендорфер създава серия от фотографии, базирани на проучването на постмодерните практики в архитектурата. Той заснема сгради на Рикардо Бофил (Ricardo Bofill) и Клод-Никола Ледо (Claude-Nicolas Ledoux), които имат твърде специфични колони – сякаш извън архитектурните традиции на времето, в което са създавани. Артистът разглежда значението на колоната като архитектурен/смислов елемент в различните исторически отрязъци и директно добавя ефекти върху фотографиите като буквален постмодерен жест, преобръщащ и преформулиращ традицията.
Освен фотографиите с колоните, в пространството на FLUCA е поставена и масивна реплика на колона от Ледо (Ledoux), върху която Кротендорфер поставя допълнителен елемент, като пространствено продължение на намесите във фотографиите.
Тази забележителна инсталация е създадена неслучайно именно в Пловдив, където римската античност съжителства с архитектурата на много други периоди, за да премине към наследството на социалистическото планиране на града или съвременността.
Маркус Кротендорфер е един от най-изявените австрийски артисти, занимаващи се със съвременна фотография. Той работи в международен контекст и има участия в проекти на музея mumok, Виена, МАК Център, Лос Анджелис, Kunsthalle, Виена, Националната галерия, София, Музея за модерно и съвременно изкуство, Риека, Camera Austria, Грац и много други.

Сезон 2019 на „FLUCA: Австрийски културен павилион” е част от програмата на „Пловдив Европейска столица на културата 2019
129
13 Септемвриот 20:00 до 01:00
Парти с jOObba
jOObba (Христо Хаджиганчев) е архитект по професия в студио ММХХ, но музиката присъства неизменно във и около него. Свири на китара в бандата Kottarashky & The Rain Dogs и пуска музика под псевдонима jOObba в редица софийски и пловдивски ъндърграунд барове и клубове. Очаквайте еклектична селекция от рок, електроника, техно и други.
193
14 Септемвриот 18:00 до 19:30
Лекция на куратора Аарон Мълтън и американския художник L
/лекция/
В разговор пред публиката Аарон Мълтън (куратор и антрополог, Лос Анджелис) и Оракул L ще обсъждат историята и практиката на проекта А.С.Т.Р.А.Л.Н.И.О.Р.А.К.У.Л.И и неговата мисия в България както и ритуала, организиран в предишната вечер като част от него. Двамата ще представят филм, създаден от тях и представящ дейността с отворен код на организацията им и дейността и в последните две години.

Лекцията се реализира в рамките на Sariev+Markov Sculpture Projects за НОЩ/Пловдив от фондация „Отворени изкуства”. Събитието е с подкрепата на Посолство на САЩ в България и Art Envoy.
132
14 Септемвриот 20:00 до 01:00
Парти с Жулиета Интергалактика
Невероятнатa Жулиета Интергалактика е муза, визуален артист и DJ. Тя е едно от лицата на екстравагантното електро-куиър парти “We Like Kitsch”. От златните години на легендарния клуб “Спартак” до днес неустоимата Жулиета подгрява дансингите в София и Пловдив от своята галактическа палуба на планетата на любовта.
192
15 Септемвриот 18:00 до 20:00
Предизвикателствата на дигиталните езици в света на съвременното изкуство
/лекция/
Аделайде Гинга
Museu Nacional de Arte Contemporânea do Chiado/ MNAC - Chiado
(Национален музей за съвременно изкуство - Киадо, Португалия)
Лекция
В съвременния свят, цифровият аспект доминира в комуникационните системи. Тъй като изкуството е форма на комуникация, същото важи и за сферата на изобразителното изкуство; дигиталното изкуство добива все по-голяма значимост. Освен видео клипове и фотография, се появяват и нови дигитални езици на изкуството, обуславящи развитието на художествени изражения като софтуерно изкуство, 3D изкуство, GIF изкуство, глич изкуство и др. От друга страна, дигиталното изкуство е развило по-голяма мултидисциплинарност с други области като науката, медицината, дизайна и др. То несъмнено е нестабилна област, която представя нови естетически измерения и въвежда въпроса за нематериалността на изкуството, ефимерното състояние на плодоползване в резултат на излизането от употреба поради цифровизацията и необходимото постоянно обновяване на носителите, което заслужава проучване и размисъл.
Възникнало като дигитално изкуство в областта на медийните изкуства, то е неизбежна действителност в съвременния свят на изкуството, която променя конвенционалната представа за изкуството като наследство, поставя нови предизвикателства пред кураторската дейност и изисква преосмисляне и адаптиране на методите за представяне, съхранение и документиране.
135
15 Септемвриот 20:00 до 01:00
Парти с Ebbesen
Димитър Стоянов a.k.a ebbesen e добре познат на местната сцена! Неговият еклектичен подход към селектиране и миксиране на денс (и не само) музика го е отвеждал на различни танцови забави - от мрачни дистопични рейвове до коктейл барове и арт фестивали. Повлиян още в ранна възраст от банди като Daft Punk, Underworls и The Chemical Brothers, той страстно започва да колекционира музика. Първите изяви зад пулта са във Велико Търново, където е студент. Мести се в Лондон и разширява още своя музикален спектър, след като се гмурка в нощния живот на столицата. Там среща артисти като Four Tet, Daphni, Floating Points, Theo Parrish, Moodyman и много други, които не се страхуват да преминават през различни стилове в рамките на един диджей сет. Започва да колекционира плочи и не след дълго започва да пуска музика (Rhythm Factory, Vortex jazz bar, cafe 1001, Red Gallery, Dalston roof park). Вдъхновен от тази многоликост и същевременното раздвижване на местната сцена го привличат и той се връща на родна земя.
Заедно с двама съмишленици (Brezo & Funkusion)формират 8ball disco – колектив, който е насочен към презентирането и свързването на точките между класик и контемпорари денс музиката, крейт дигинга и любовта към аналоговия саунд!

#ebbesen #8ball.disco

Сезон 2019 на „FLUCA: Австрийски културен павилион” е част от програмата на „Пловдив Европейска столица на културата 2019.
< ПРЕДИШНА ЛОКАЦИЯ СЛЕДВАЩА ЛОКАЦИЯ >

Виж още

63
ПЛОЩАД СЪЕДИНЕНИЕ
60
ГАЛЕРИЯ КАПАНА
1
ДАНЧОВА КЪЩА
2
КЪЩА СТАМБОЛЯН