ТЪМНАТА СТРАНА НА НОЩТА
ЮБИЛЕЙНА ПРОГРАМА ЗА ДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА НОЩ ПЛОВДИВ 2014

Куратори: Творчески колектив Фондация „Изкуство – Дела и Документи“

Тъмната страна на Нощта се обръща към неизвестностите, към залога, че в тъмното има черна котка, към сенките, които се сливат в тъмнината и комуникацията с нощните сили. Изкуството тук е същинският медиум, без да разказва, без да обяснява себе си и да анализира. Произведенията търсят смисъл извън рационалното, политически коректното, актуалното и обяснимотото. Поредицата събития са път – през Пловдив, през произведенията, през устойчивостта на зрителя да се фокусира точно в полунощ. Поетично-мистично-социално-исторически маршрут, който изисква нито повече, нито по-малко от всички ресурси на душата.

В Тъмната страна на Нощта се осъществява мистичният съюз между изкуството и всяка друга мания, слабост, ексцентричност, която мами, съблазнява и дразни човека. Тъмната страна е не само алтернатива на Нощта, но и на града. Маршрутът й чертае друга картография, извън обичайната Нощна ос на движение. Тъмната страна е начин на самопознание, спускане в низините, отклоняване от пътя за превъзмогване на телесното и трайното. Тъмната страна е вид просветление за смисъла на Нощта, в която изкуството е най-близо до хората.

Разположен в шест локации от Алтернативната карта на Пловдив (проект на фондация Отворени Изкуства и Студио 8 1/2), проектът е потопен в сянката на подсъзнателното, където действат не указания, карти и стрелки, а само интуицията и инстинктът за изкуство.

С участието на:
Пиер Бисмут
Рада Букова
Лъчезар Бояджиев
Иржи Франта/ Давид Бом
Десислава Димова
Крейг Хевънс
Мишел Найсмит
Карл Палм
Камен Стоянов
Стелян Стелянов
Лорънс Вийнър
Регионална задруга на майсторитe: Георги Томов, Иван Ангелов, Жени Микова-Паунова, Симеон Паунов, Мария Митева

Локации:
Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“, ул. Гладстон 70
Тютюнев склад, ул. Екзарх Йосиф
Кино Космос, ул. Гладстон
Квартал Капана, Площад Марукян, Кв.Капана; ул. Георги Бенковски и ул. йоаким Груев
Улица Отец Паисий
Евангелска съборна църква, ул. Лейди Странгфорд 21

ФОНДАЦИЯ „ИЗКУСТВО – ДЕЛА И ДОКУМЕНТИ“
Фондация „Изкуство – Дела и документи” е основана през 2008 г. като първото и единствено до момента професионално обединение на куратори в България. Дейността й е свързана с представяне и популяризиране на съвременното изкуство. В портфолиото на фондацията попадат самостоятелни проекти, реализирани в последните години от нейните основатели, и съвместни проекти, между които „След 15 минути всички ще сме в бъдещето“ – Седмица на съвременното изкуство, Пловдив, „По следите на загубеното време“, „Изкушението чалга“ и др. Сред проектите, реализирани от фондацията, е и онлайн изданието за култура и критика „Блистер“.

Юбилейната програма вижте тук