20
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПЛОВДИВ - МУЗЕЕН ЦЕНТЪР ЗА СЪВРЕМЕННА ИСТОРИЯ
ул. Ангел Букорещлиев 14
виж карта
Основната тема в Музеен център за съвременна история по време на Нощта ще е изложбата „Градовете побратими Пловдив и Окаяма”, организирана със съдействието на Посолството на Япония в Република България и Община Пловдив. Приятелските отношения между двете държави ще бъдат разгледани в две основни направления: 1. Връзките между побратимените градове Пловдив и Окаяма; 2. Спомен за японските доброволци, работили в Регионален исторически музей – Пловдив от 1999 г. до 2008 г. с проведените демонстрации на традиционни японски изкуства и практики като икебана, чайна церемония, калиграфски техники, бойни изкуства, изпълнение на стихове хайку, направа на оригами и др.;
11 Септември 16:00 - 20:00
Разглеждане на койнобори
/изложба/
В двора на музейния център децата могат да видят отблизо и да докоснат койнобори – копринените шарани-ветропоказатели, които се развяват над всяка японска къща на пети май и символизират гордост, твърдост, упоритост и издръжливост.
11 Септември 19:00 - 01:00
Градовете побратими Пловдив и Окаяма
/изложба/
11 Септември 20:00 - 21:00
Прожекция на документални филми за Япония
/прожекция/
Филмите са предоставени от посолство на Япония в Република България.
11 Септември 21:00 - 00:00
Презентации и снимки от работата на японските доброволци в Регионален исторически музей – Пловдив с демонстрация на японски традиционни ритуали и дейности.
/демонстрация, презентация/