logoМузеи и галерии +

Култура и клуб +

Град и публични пространства +

ПРЕСЦЕНТЪР

BLOG

НОЩ APPS
FACEBOOK
TWITTER
YOUTUBE
FLICKR

архив

night of museum and gallery

 

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ,

карта /Номер 5/

Зала „Съединение на България 1885 г.“

пл. „Съединение“ № 1

www.historymuseumplovdiv.org

 

19:00 – 01:00

Постоянна експозиция „Съединение на България 1885 г.“

В пет зали, върху площ от 900 кв.метра са разположени оригинални експонати на участници в Съединението и Сръбско-българската война. Експозицията обхваща периода от подписването на Берлинския договор (1878 г.) до Сръбско-българската война (1885 г.). Основни акценти в нея са изграждането и развитието на Източна Румелия, подготовката и осъществяването на Съединението с Княжество България (1885 г.)

19:00 – 01:00

„9-и пехотен пловдивски полк във войните за национално освобождение“ – изложба

Изложбата представя в снимки, документи, експонати историята на 9-и пехотен пловдивски полк от неговото сформиране до участието му във Втората световна война. Чрез възстановка на команден пункт от Първата световна война посетителят ще може да се потопи във военното ежедневие на офицерския състав.

20:00 – 01:00

„Дарителството – памет за утре“ – изложба на дарения и дарители на Регионален исторически музей – Пловдив (1990–2010 г.)

Изложбата включва снимки, картички, лични вещи и спомени от живота на Пловдив и известни личности, свързали своя творчески и бизнес път с града на тепетата в периода от края на XIX до втората половина на XX век.