Локация 7
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - МУЗЕЙНА ЕКСПОЗИЦИЯ „СЪЕДИНЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ 1885 ГОДИНА“
пл. Съединение 1
виж карта
194
13 Септемвриот 19:00 до 01:00
14 Септемвриот 17:00 до 20:00
Инициатива В КАКЪВ ПЛОВДИВ ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ ИЛИ ДА ПОСЕЩАВАМ СЛЕД 20 ГОДИНИ?
/интерактивна инсталация/
12
13 Септемвриот 19:00 до 01:00
Музейната експозиция „Съединение на България 1885 г.”
/изложба/
Музейната експозиция „Съединение на България 1885 г.” е открита през 1985 г. по повод честване 100-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия – събитие, превърнало се в национален символ на новата ни история. Експозицията обхваща периода от подписването на Берлинския договор през 1878 година, който разпокъсва земите, населени с българи на пет части, до Сръбско-българската война от 1885 г. Основните акценти са върху изграждането и развитието на Източна Румелия като втора българска държава, подготовката и осъществяването на Съединението с Княжество България на 6 септември 1885 година. Постоянната изложба „Девети пехотен пловдивски полк във войните за национално обединение” показва подготовката и участието на клементинците във войните за национално обединение.
Временната изложба „Пловдив в културната история на България” представя аргументи, доказващи, че през последните два века Пловдив е духовен център на българските земи и културна столица на България.
Експозиция „Съединение на България от 1885 г.” е проектирана от архитект Пиетро Монтани и е едно от неговите най-значими творчески постижения. През годините автентичният вид на сградата е съхранен и тя продължава да е едно от културните средища на Пловдив.
13
14 Септемвриот 17:00 до 20:00
Традиции и символика в интериора на българския дом
/изложба/
Изложба на български шевици на Колектив за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова“. Включени са изработени пана, предмети, обложки на книги и албуми от членовете на Колектива. Представени са всеки автор, модел и етнографски регион, от който е взета и разработена, използваната техника при везането и вид на ползвания източник. На публиката е предоставена възможността да се запознае с използваните техники, видове бодове при изработката на творбите в изложбата. Ще бъде представена демонстрация на техники и бодове за шевица.
< ПРЕДИШНА ЛОКАЦИЯ СЛЕДВАЩА ЛОКАЦИЯ >

Виж още

14
ГАЛЕРИЯ РЕЗОНАНС
28
АМТИИ: ЗЕЛЕНО УЧИЛИЩЕ
5
МУЗЕЙ НА АВИАЦИЯТА – ПЛОВДИВ, ФИЛИАЛ НА НВИМ
22
АТЕЛИЕ ВЕСЕЛИН РУСЕВ