Локация 61
FLUCA Австрийски културен павилион
artnewscafé, ул. Отец Паисий 38
виж карта
137
23 и 24 Септемвриот 19:00 до 01:00
FLUCA Австрийски културен павилион
23.09.
21:00-21:30 – Официално представяне на FLUCA – Австрийски културен павилион
21:30-22:00 – Директен урбанизъм напрактика: презентация на Катрин Болт за 10-дневното й проучване и арт проект в Пловдив
22:00-23:00 – DJ сет на Bintoro (Виена)
23:00-01:00 – DJ set на Omery (София)

24.09.
19:00-21:00 – Включи се: Фокус директен урбанизъм, Видео инсталация „Chorweiler Beat“ (2016) на Анна Вит
19:00-01:00 – Пърформативна акция с публиката на Николаус Ганстерер: Обекти, които тепърва да се превърнат, ПОЕМИ ДЪЛБОКО ВЪЗДУХ И МИСЛИ ЗА ДЕЙСТВИЕ, АКТИВИРАЩО ЗАОБИКАЛЯЩОТО ТЕ ПРОСТРАНСТВО С ТОЧНО ОБРАТНОТО! (през цялата вечер
20:00-20:30 – откриване на изложбата „Let´s collect / ivize progresive actions“ (2015) с плакати на Петя Димитрова (България/Австрия), представена от Урсула Мария Пробст
20:30-21:00 – Прожекция на „Impassenger“ и разговор/пърформанс на Бен Пойнтекер
21:30-22:30 – Включи се: Фокус директен урбанизъм #3
22:30-01:00 – DJ сет на Fonoteka Elektrika (София)

Участници:
Катрин Болт, Петя Димитрова, Фабина Фалейрос, Николаус Ганстерер, Катарина Груцай, Катрин Хорнек, Анна Йермолаева, Сузи Легер, Соня Лаймер, Йохан Лурф, Лазар Лютаков, Луиза Казалицки и Зиегфрид Заворка, Елведин Клакар, Викенти Комитски, Кристиан Космас Майер, Female Obsession, Бен Пойнтекер, Барбис Рудер, Маруса Сагадин, Tat Ort (Александра Берлингер, Волфганг Фийл), Кай Валковиак, Анна Вит, Ина Вундке, Марлене Хаусегер.
Куратор: Урсула Мария Пробст
7° интервенция на контейнера като инсталация: Tat Ort (Виена) – Александра Берлингер и Волфганг Фийл
Имплементация и конструкция: Ателие Дуо (Пловдив)
Продуценти: BKA/Austrian Federal Chancellery и Австрийско посолство София
Организатор: фондация „Отворени изкуства“
Партньори: Община Пловдив, FLUC (Виена), artnewscafé

„Да създадеш обекти и следи е и начин да създадеш възможности и избори – и това е една от последните свободи, които имаме. Една от задачите на изкуството е именно да докаже тази теза.” (Мел Чин)

Ако погледнем зад дискусиите на пост-нет продукциите в дигиталната сфера, Австрийският културен павилион с проекта „Включи се: Фокус директен урбанизъм“ функционира като мобилна интервенция за архитектите от група Tat Ort (Александра Берлингер и Волфганг Фийл) и като рамка и сцена за интердисциплинарни проекти, пърформанси, прожекции и концерти в сърцето на Пловдив. Това е начинът, по който изкуството в публичното пространство създава напълно нови пространства, като че между другото: място за размисъл, място, където да забавим темпото, да си припомним, да поседим, социален пейзаж – място за среща.

Начална точка на проекта с куратор Урсула Мария Пробст е употребата на карго контейнер, който е покрит със светлоотразителна повърхност. След поредица от промени и дейности за адаптация контейнерът като пърформативна инсталация/скулптура има възможността постепенно да се превърне в отворена платформа за голям брой публични събития, докато в същото време запазва основното си качество на мобилна и компактна пространствена цялост. Разработен е заедно с местните архитекти от Ателие Дуо. Партньорите от SARIEV Contemporary, фондация „Отворени изкуства“, artnewscafé и FLUC (Виена) ще обживят Австирйския културен павилион с обменна програма с български и австрийски художници до 15 октомври.

Урсула Мария Пробст е куратор, критик, художник и изкуствовед. Живее и работи във Виена. Основният фокус в работата й е върху публично изкуство, транскултурна еманципация и проблеми на пола. От 2002 е директор на артистичната програма на FLUC – независимо пространство, създадено от художници, както и интердисциплинаарен, транскултурен контейнер проект. Куратор е на основните изложби от Vienna Art Week (2008-2015). От 2014 работи с KulturKontakt Austria/BKA по проекти в публично пространство. Курирала е съвместни проекти с Puvlic Art Niederösterreich, KÖR Vienna, EUROPART (проект с 480 билборда в градска среда), няколко изложбени проекта с BKA Austria, Kunstraum Niederösterreich, Gallery Krinzinger и други институции. От 2014 е част от комитета на Public art Niederösterreich. Тя е лектор и гост преподавател в Университета по приложни изкуства, Виена. Академията за изкуства, Виенаа, Университета за изкуство, Линц. Част е от пърформанс колектива Female Obsession. Като критик е имала редица публикации и интервюта, като например в Kunstforum international, Artmagazine, Modern Painters, Umelec, Springerin, Präsens, Spike Art Quarterly, Dérive, Vienna Art Week Magazine.
< ПРЕДИШНА ЛОКАЦИЯ СЛЕДВАЩА ЛОКАЦИЯ >

Виж още

69
Музикална сцена
63
Creative Media Lab
70
Алтернативна карта на Пловдив
68
15 минути слава