Локация 66
Актьори срещу поети
Лапидарум, Стария град
виж карта
141
23 и 24 Септемвриот 21:00 до 22:00
„Актьори срещу поети“
Автори и селекционери: Стефан Иванов и Станислав Кертиков

„Актьори срещу поети“ е смъртоносна битка, в която лъсват десетките разлики между авторското четене на поезия и актьорското й изпълнение като монолог. Публиката решава изхода от своеобразната словесна схватка. Водещ е Лилия Гелева. Актьорите и поетите са винаги дванайсет. Обикновено събитието се случва в закрито театрално пространство, като в Нощта проектът ще гостува на Стария град, където публиката ще е посрещана от свиренето и пеенето на актьорите. За зрителите са оставени листове със стихотворения, те не са на участващите поети, могат да са както български, така и чуждестранни. Със започването Лилия Гелева влиза в ролята си на конферансие. Въвеждащите й думи, представянето на поетите и актьорите и всичко останало, което изрича, бива изпявано. Литературната схватка протича в три различни кръга. След края на рундовете и директните двубои на публиката е предоставена възможност да гласува за победителя.

Досега не се е случвало боят да бъде на открито, а публиката да е навсякъде. Това само означава, че активната интеракция със зрителите ще бъде под различна форма, по неочакван начин и повече.

Стефан Иванов (*1986, София) е завършил философия в СУ „Св. Климент Охридски“, магистър е по културология и докторант по естетика в същия университет. Автор на стихосбирките „4 секунди лилаво” (2003), „Гинсбърг срещу Буковски в публиката” (2004), „Списъци” (2009) и „Навътре“ (2014). За „Списъци“ е номиниран за Националната награда за поезия „Иван Николов“. „Навътре“ е номинирана за първите награди за литература на НДК. Носител е на наградата „София: Поетики“ (2011). Съавтор е заедно с Иван Добчев на пиесата „Медея – майка ми“, спечелила „Икар“ (2013) за най-добро представление. Пиесата му „Между празниците“ е номинирана за „Икар“ (2014) за драматургия. От 2003 година е организирал различни литературни акции, четения и пърформанси и е публикувал многобройни журналистически и друг вид материали в десетки различни по вид медии.

Станислав Кертиков (*1992) завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2014 г. със специалност „Актьорство за драматичен театър“ в класа на професор Маргарита Младенова. Оттогава е свързан с проекти на ТР „Сфумато“. През 2014 година печели Голямата награда „Владимир Трендафилов" и Наградата на Унгарския културен институт на 24-я Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска поезия и литература. През 2015 г. заедно със Стефан Иванов и Иван Димитров организират първото издание на „Актьори срещу поети“ в рамките на Малкия сезон на ТР „Сфумато“. Събитието печели фестивала, което става и повод Станислав Кертиков да се ориентира и към театрално продуциране. В момента той се обучава в курс за следдипломна квалификация за културен мениджър към СУ и Гьоте-Институт. В момента усилията му са насочени към устойчиво развитие на новосформираната от него Театрална компания „НОВО2О“.
< ПРЕДИШНА ЛОКАЦИЯ СЛЕДВАЩА ЛОКАЦИЯ >

Виж още

61
FLUCA Австрийски културен павилион
67
Common Ground
63
Creative Media Lab
70
Алтернативна карта на Пловдив