Локация 68
15 минути слава
Държавен куклен театър Пловдив, ул. Хр. Г. Данов 14
виж карта
143
24 Септемвриот 20:30 до 23:30
15 минути слава
Куратор: Вера Млечевска
Водещ: Васил Илиев
Участници: Елена Калудова, Мария Налбантова, Мартин Пенев, Калина Терзиева, Вълко Чобанов, Кирил Иванов.
Музикални гости: The Black Swells (София)

На сцената излизат политици, учени, изпълнителни директори от Силиконовата долина и... художници. Всеки, който може да завладее аудиторията с идея и образ, е призован да изгрее под светлините на прожектора. „15 минути слава“ е нов формат за вдъхновяващи презентации на млади български художници. В рамките на не повече от 15 минути те ще имат пълната свобода да представят себе си, работата си, визията за изкуството и плановете си за бъдещето. „15 минути слава“ е възможност за публиката да се запознае с работата на съвременни художници в неформална среда.

Но защо художникът трябва изобщо да говори за изкуството си? Не се ли разбира от само себе си, не трябва ли изкуството му да говори вместо него? Не съвсем. Художниците вече не използват едни и същи познати средства, които безпогрешно ще познаете като изкуство. Художникът може да ви каже какво трябва да видите. Понякога художниците имат нещо друго предвид, не това, което си мислите. И накрая, що за птица е днешният художник ще видим на сцената на „15 минути слава”.


Вера Млечевска е куратор и критик, завършила е Национална художествена академия в София и университета по изкуства и дизайн Констафак в Стокхолм. В нейната практика е била куратор на различни изложби, от които; „Персона”, галерия ИСИ-София, „Трансгресии” галерия „Кредо Бонум“ 2011, „Краят и Отвъд“, Баня Старинна – Пловдив, 2011 и „Ритуали на обичайното“, 2012. Като критик има публикации в различни издания като в. Култура, сп. Лик и Blistermagazine.com. Вера Млечевска е и член на фондация „Изкуство – дела и документи“ в парньорство с екипа, на която разработва общи образователни и интердисциплинарни културни проекти.

„15 минути слава“ е съвместен проект на галерия SARIEV Contemporary и фондация „Отворени изкуства“. Проектът е част от платформата ФОН: Млади автори на SARIEV Contemporary. Партньори: Национален фонд „Култура“ и Община Пловдив.
< ПРЕДИШНА ЛОКАЦИЯ СЛЕДВАЩА ЛОКАЦИЯ >

Виж още

70
Алтернативна карта на Пловдив
67
Common Ground
66
Актьори срещу поети
65
Прожекция „Хамлет“